Geschiedenis

Koninklijke Schuttersgilde Sint-Blasius Rijkhoven.

De schuttersgilde werd gesticht op 23 juni 1956. Het toenmalige clublokaal was “café ´t Gehucht” bij Schroeders-Clompers in de Reekstraat.

Het bestuur bestond destijds uit 16 leden waaronder een ere-voorzitter, een voorzitter, 2 ondervoorzitters, een secretaris, een schatbewaader, 3 luitenanten, 3 adjudanten, een materiaalmeester en de koning.

In 1962 verhuisde de schietstand naar “café ´t Jagershof” bij Gerard Noben. In oktober 1971 overleed onze lokaalhouder en waren we verplicht uit te kijken naar een nieuw lokaal.

In 1972 zijn we verhuisd naar “café ´t Lindje”. Daar werd de schietstand vooraan naast het café ingericht.

In 1974 waaiden, als gevolg van een storm, 2 van de 4 schietstanden om en deze werden vervangen door 2 nieuwe. In dat zelfde jaar werd er ook een nieuw geweer gekocht. Deze twee voorvallen hadden tot gevolg dat we min 40.000 BEF moesten inschrijven in ons kasboek.

In 1976 moesten we opnieuw uitkijken naar een andere schietstand, wegens klachten van de buren. We verhuisden dan naar een perceel grond achter “café ’t Lindje”, waar de schietstand zich vandaag nog steeds bevindt.

De VZW werd gesticht op 24 juni 1979. Om onze kas extra te spijzen helpen we op het Schots Week-end te Alden Biesen.

Dankzij de volledige en jarenlange inzet van al onze leden, konden we in 1995 onze standplaats kopen en een eigen clublokaal bouwen. . In 2006 vierde we ons 50 jarig bestaan, onder grote belangstelling en in aanwezigheid, senator Erika Thijs en het ganse schepencollege.

Om de lange eentonige winteravonden te doorbreken schieten we om de 3 weken binnenshuis met luchtdrukbuks. Op deze manier hopen we jongeren aan te trekken. 

Dit binnenhuisschieten met luchtbuks begint terug in oktober 2015.

Onze clubkleuren zijn: rood-wit